Share This Article
Ciekawy smak oraz liczne przepisy na pyszne dania z jej udziałem sprawiają, iż kiszona kapusta w polskiej diecie zajmuje bardzo ważne miejsce. Warto pamiętać, iż to warzywo to nie tylko ciekawy składnik wielu potraw, ale i źródło wielu cennych dla naszego zdrowia składników. Dlaczego warto częściej sięgać po kiszoną kapustę? Jakie korzyści może nam przynieść regularne korzystanie z jej mocy?
Kiszona kapusta zawiera niewiele kalorii, dzięki czemu bardzo chętnie sięgają po nią te osoby, którym zależy na utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Proces fermentacji oraz rozpad cukrów sprawiają, iż kapusta taka staje się rewelacyjnym źródłem kwasu mlekowego – substancji, która ma rewelacyjny wpływ na florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego. A że zdrowe jelita to większa odporność organizmu oraz lepsze samopoczucie, zdrowa dieta z takim dodatkiem może stać się dla nas cennym wsparciem w walce z licznymi dolegliwościami.
Kiszona kapusta to rewelacyjne wsparcie w walce o utrzymanie układu immunologicznego w dobrej formie. Odpowiada za to m.in. kwas mlekowy oraz witamina C, która w kiszonej kapuście pojawia się w większych ilościach. W kiszonej kapuście nie brak też potasu i magnezu, stanowi ona również doskonałe źródło błonnika pokarmowego.
Dzięki temu kiszona kapusta staje się wartościowym dodatkiem do menu dla wszystkich tych osób, które mają problemy z zaparciami i chcą się z nimi skutecznie rozprawić w naturalny sposób. Zdrowa dieta, w której kiszona kapusta będzie stałym dodatkiem, ułatwi nam też walkę ze złym cholesterolem oraz miażdżycą. Ponieważ kapusta ta ma istotny wpływ na poziom glukozy, może stać się skutecznym wsparciem w walce z cukrzycą.
Kiszona kapusta to cenny składnik zdrowej diety, po który z pewnością warto sięgać. W jaki sposób można ją włączyć do swego menu? W książkach kucharskich przepisy na pyszne dania z kiszoną kapustą pojawiają się bardzo często, zatem każdy z nas może znaleźć dla siebie wiele ciekawych propozycji. Kapusta zasmażana z grzybami lub grochem, surówka z kiszonej kapusty lub zapiekanki warzywne z takim dodatkiem – oto wybrane propozycje, z jakich można skorzystać.
Z kiszonej kapusty można też przygotować bardzo zdrowy sok, który pomoże nam chronić się przed wieloma poważnymi problemami związanymi z ogólnym stanem zdrowia.