Share This Article
Co jeść podczas odchudzania
Zaczynając proces redukcji kilogramów, warto szczególnie zwrócić uwagę na to, co jemy. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak ważny jest dobór produktów żywnościowych, które dobieramy podczas redukcji kilogramów. Co jeść, aby skutecznie i efektywnie schudnąć? Poniżej zostały wymienione zasady, dzięki którym dieta będzie nie tylko wysokowydajnościowa, ale także przyjemna.
Roślinna strona diety
Szczególnie ważne podczas odchudzania są warzywa. Optymalna wartość, którą dziennie powinniśmy spożywać wynosi minimum 400g, jednak im więcej, tym lepiej. Możemy je spożywać pod różną postacią, jednak dobrze, aby występowały one również w surowej postaci, przykładowo w formie surówek. Są one doskonałym źródłem witamin oraz dodają objętości do spożywanych przez nas posiłków. Podczas diet redukcyjnych ważne są również rośliny strączkowe, które są doskonałym źródłem białka i zapewniają większą sytość, iż pozostała część warzyw. W diecie każdego nie powinno również zabraknąć warzyw, które, mimo iż bardziej kaloryczne są również wartościowe i doskonale zastępują ochotę na słodkie przekąski. Dobrym rozwiązaniem mogą być owoce jagodowe, które są względnie niskokaloryczne i lubiane przez większość osób.
Produkty zbożowe
W naszej diecie, nie powinno również zabraknąć artykułów spożywczych zbożowych. Przy ich zakupie jednak powinniśmy wybierać te, które są pełnoziarniste. Ciemne pieczywo, czy makarony, zapewnią nam bowiem sytość na dłużej i szybciej niwelują uczucie głodu. Dodatkowo są bardziej wartościowe niż zwykłe produkty.
Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego w diecie
Gdy nie jesteśmy na diecie wegetariańskiej bądź wegańskiej, warto zadbać o mięso, które spożywamy. Które jest dla nas najlepsze? Będąc na diecie warto wybierać drób, który jest najmniej kaloryczny. Dobrym wyborem może być również odpowiednio przyrządzone mięso jagnięce, cielęcina bądź wołowina. Jednak powinniśmy znacznie ograniczyć spożycie wieprzowiny, która jest najmniej wartościowa oraz wysokokaloryczna i bogata w tłuszcze. Ważna jest również obróbka, jaką mięso zostaje przygotowane. Najgorszą opcją będzie smażone na tłuszczu, optymalnym wyborem będzie zaś grillowane bądź gotowane.
Podczas spożywania nabiału warto zwrócić uwagę na to, czy chcemy jeść mniej, ale być nasyceniu na dłużej, czy chcemy jeść więcej. Podczas wyboru pierwszej opcji warto zdecydować się na nabiał wysokobiałkowy. Jest to spowodowane tym, że dzięki dużej zawartości białka w naszej diecie, będziemy szybciej syci i ten stan będzie się utrzymywał znacznie dłużej. Jednak gdy w naszej diecie chcemy jeść więcej, warto zdecydować się na nabiał częściowo bądź całkowicie odtłuszczony. Na sto gramów produktu, posiada on bowiem znacznie mniej kalorii niż ten pełnotłusty.
Dobór posiłków
Również samo komponowanie posiłków, będąc na diecie redukcyjnej jest niezmiernie ważne. Przede wszystkim podstawą powinny być owoce i warzywa. Szczególnie ważne są również węglowodany i białko, które dobrze skomponowane zapewnią nam sytość na długo. Należy jednak uważać na ilość tłuszczy, jakie spożywamy. Są one bowiem wysokokaloryczne, dzięki czemu łatwo można nimi podbić kaloryczność całego posiłku. Mimo tego nie należy z nich rezygnować. Są one bowiem niezbędne do funkcjonowania całego naszego organizmu. Wystrzegać się jednak powinno cukrów, szczególnie tych pozyskiwanych ze słodyczy. Są one bowiem zbędne, do zachowania zdrowia i powinny być traktowane jedynie jako produkt rekreacyjny, spożywany z umiarem. Ważna jest również odpowiednia ilość soli w diecie. Należy pamiętać, że oprócz tej, którą dodajemy bezpośrednio do spożywanych przez nas posiłków znajduję się ona również, w gotowych daniach, czy pół produktach.