Co ugotować, gdy mamy tylko podstawowe składniki?

8 kwietnia 2020
148
Views

Większość polskich kobiet bardzo lubi gotować. Zajęcie to jest niezwykle przyjemne pod warunkiem, że mamy czas i duży wybór składników. Na co dzień częściej jednak zdarza się taka sytuacja, że mamy tylko kilka podstawowych składników i musimy stworzyć z tego coś smacznego. Jest to jak najbardziej możliwe, wystarczy odrobina inwencji.

Jakie składniki najczęściej mamy w domu?

W typowej polskiej kuchni zwykle znajdziemy ziemniaki, jajka, mleko, śmietanę, olej, cebulę, mąkę. Oprócz tego najczęściej posiadamy także majonez, musztardę, podstawowe przyprawy, ser żółty, cukier i niezbyt wyszukane zdrowe składniki takie jak marchewka, jabłko czy banan. Okazuje się, że z takiego niezbyt szerokiego zestawu możemy wyczarować całe mnóstwo dań od śniadań, przez obiady, przekąski i desery.

Gdzie szukać inspiracji?

Dawniej typowa pani domu w pierwszej kolejności sięgała do zeszytu z przepisami, który miała po mamie albo babci. Drugim wyborem były książki kucharskie, które i dzisiaj mają swoje zastosowanie. Niewątpliwie najwygodniejszą metodą jest skorzystanie z Internetu. W sieci znajdziemy tysiące ciekawych przepisów, które również stanowią swego rodzaju książkę kucharską. Różnica polega jednak na tym, że tu możemy wyszukiwać przepisy z uwzględnieniem kryteriów. Możemy, więc wpisać kilka składników, które posiadamy w kuchni. Oprócz tego możemy wybrać czy będzie to obiad, śniadanie, kolacja oraz jak długi będzie czas przygotowania.

Co możemy stworzyć z najprostszych składników?

Z wymienionych wyżej składników bez problemy stworzymy śniadanie. Może to być omlet, jajka w majonezie albo śniadanie na słodko, czyli placuszki z jabłkami. Jeśli chodzi o obiad to ilość możliwości jest naprawdę duża. Wykonamy wszelkie sycące dania węglowodanowe takie jak pierogi, kopytka, kluski śląskie, ale także frytki i placki ziemniaczane. Uda się także zrobić kilka prostych zup jak chociażby cebulową, zacierkową czy serową. Na kolację możemy przygotować pizzę albo hiszpańską tortillę. Daniem na szybko będą zapiekanki z pieczywa z roztopionym żółtym serem. Inne propozycje to sałatka ziemniaczana z podsmażaną cebulką, makaron z sosem serowym albo naleśniki nadziewane bananami.

Jeśli wiec w twojej lodówce jest niewiele składników, ale masz dużą ochotę na gotowanie z pewnością powstaną wyśmienite dania. Warto dobrze rozejrzeć się wokół siebie. Być może poza podstawowymi składnikami znajdą się jeszcze przetwory, bakalie czy zioła na parapecie a wtedy ilość potraw do ugotowania będzie jeszcze większa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *