Share This Article
Zlewozmywaki półtorakomorowe są alternatywą dla zlewów dwukomorowych. Niestety w większości polskich kuchni nie ma miejsca na montaż dużego zlewu z dwoma komorami i właściciele mieszkań często decydują się na wybór pośredni, nie do końca zdając sobie sprawę z atutów posiadania dodatkowej, mniejszej komory.
Gdy jedną komora to za mało
Każdy, kto choć raz użytkował zlewozmywak doskonale wie, że mycie naczyń w jednej komorze może być uciążliwe. Mniejsza komora w zlewozmywakach półtorakomorowych pozwala na odkładanie mokrych naczyń, aby ociekły z wody zanim wytrzemy je do sucha ściereczką. Mniejsza komora sprawdzi się, gdy chcemy rozdzielić kilka prac w zlewie, np. odcedzanie makaronu w dużej komorze i płukanie drobnych owoców w mniejszej.
Mimo, że mała komora nie jest przeznaczona do mycia naczyń, to niezaprzeczalnie ułatwia niektóre czynności i pozwala zachować w kuchni ład i porządek.
Dodatkową komora to rozwiązanie, które polubią osoby żyjące w stylu eko. Myjąc owoce i warzywa w dużej komorze możemy sortować już umyte produkty do mniejszej komory. Nie ma przy tym potrzeby używania dodatkowych misek lub talerzy, a i wody zużywa się znacznie mniej odpowiednio planując prace przy zlewie.
Rozmrażanie
Każda gospodarna pani domu przygotowuje zapasy żywności na kolejne dni. Weki i mrożonki znajdziemy niemal w każdym domu. W przypadku zlewozmywaków półtorakomorowych proces rozmrażania żywności jest wygodniejszy niż w przypadku zlewów z jedną komorą. Wykorzystując w tym celu mniejszą komorę, cały czas mamy możliwość mycia naczyń w większej komorze. Co więcej, sam proces rozmrażania jest bardziej higieniczny, ponieważ produkt nie stoi w wodzie, a jest ona odprowadzana systematycznie do odpływu.
Mała komora na małe przedmioty
Użyteczną funkcją dodatkowej komory w zlewie, na którą warto zwrócić uwagę, to możliwość przechowywania w niej niewielkich przedmiotów, które nie wymagają moczenia ich w dużej komorze że względu na swoje rozmiary, a także że względu na rodzaj materiału, z jakiego zostały wykonane. Mogą to być na przykład sztućce, kokilki, kieliszki czy filiżanki, których nie chcielibyśmy stłuc przez przypadek gromadząc naczynia w dużej komorze.
Dodatkowa komora to miejsce, w którym mogą ociekać nie tylko naczynia, ale także gąbki lub ściereczki. Prawidłowe przechowywanie gąbek do mycia naczyń pozwala nam na zachowanie higienicznego procesu mycia naczyń. Czyściki nie zużywają się tak szybko oraz mają zapewnione odprowadzanie wody.
Dzieci na pokładzie
1,5 komorowy zlew to strzał w dziesiątkę dla rodziców. Małe dzieci, zwłaszcza te, które są karmione mlekiem z butelki, w ciągu dnia mają kilkukrotnie wyparzane smoczki oraz zamek butelki. Dodatkowa komora w zlewozmywaku, w pierwszych miesiącach życia dziecka, pozwoli oddzielić naczynia dorosłych od dziecięcych gadżetów, które wymagają wyparzania a nawet sterylizacji. W ten sposób unikniemy kryzysowych sytuacji z poszukiwaniu butelki na już.