Share This Article
Naszym dziedzictwem narodowym są pszczoły i produkty, które wytwarzają. Są one nie tylko smaczne, ale mają też wiele dobroczynnych właściwości. Apiterapia to dziedzina medycyny, która skupia się właśnie na tych właściwościach. Polega ona na wykorzystaniu produktów pszczelich do leczenia i zapobiegania wielu chorobom.
W Polsce miód otrzymujemy od pszczół, m.in.
- miód,
- wosk pszczeli,
- propolis (klej pszczeli),
- spleśniały,
- pyłek kwiatowy,
- mleczko pszczele,
- jad pszczeli.
Większość z nich może być stosowana bez kontroli lekarza. Wyjątek stanowi jad pszczeli. Jest on czasami stosowany w leczeniu nadciśnienia tętniczego, reumatyzmu i miażdżycy.
Miód
Miód to produkt miodowy, który pszczoły wytwarzają z nektaru kwiatów lub spadzi. Miód składa się głównie z cukrów prostych (glukozy, fruktozy i sacharozy) z niewielką ilością wody, enzymów kwasów organicznych, białek, aminokwasów i minerałów.
Miód ma wiele zalet zdrowotnych, w tym właściwości antybakteryjne. Wynika to z wysokiego poziomu cukru i kwaśnego pH, które hamują rozwój mikroorganizmów. Wszystkie miody spadziowe, w tym miody lipowe i gryczane, mają silne właściwości antybakteryjne.
Miód jest znany z tego, że zmniejsza stany zapalne, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i ma właściwości antynowotworowe. Jest również przydatny w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, wrzodów wątroby, pęcherzyka żółciowego, żołądka i dwunastnicy. Miód obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwgorączkowe, nasenne i przeciwzapalne. Ponieważ pobudza pracę jelit, miód jest zalecany osobom cierpiącym na zaparcia. Jest bogaty w żelazo, miedź i magnez, a także cynk. Zapobiega to anemii.
Miód traci swoje dobroczynne właściwości po podgrzaniu powyżej 50 stopni Celsjusza. Miód najlepiej spożywać łyżeczką lub jako dodatek do kanapek.
Propolis (klej pszczeli)
Propolis to żywiczna substancja, którą pszczoły pozyskują z pąków drzew. Propolis jest głównym materiałem budulcowym uli pszczelich. Zapobiega on rozprzestrzenianiu się i rozprzestrzenianiu chorób wśród pszczół, ponieważ ma właściwości antybakteryjne.
Propolis działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Ma również działanie znieczulające i regenerujące, które przyspiesza gojenie się ran i odnowę tkanek.
Propolis może być stosowany w połączeniu z wazeliną i lanoliną do sporządzania maści propolisowej. Wspomaga ona leczenie oparzeń, ran, odmrożeń, owrzodzeń i czyraków. Wspomaga również leczenie grypy, przeziębień, a także infekcji górnych dróg oddechowych, zapalenia migdałków, zapalenia żołądka i migdałków.
Dorośli powinni przyjmować propolis w dawce 180 mg.
Pyłek kwiatowy i pierzga
Pszczoły pobierają pyłek z kwiatów i łączą go z miodem oraz wydzielinami gruczołów ślinowych. Powstanie pierzgi jest możliwe dzięki różnorodnym przemianom chemicznym i fizycznym.
Bogatym źródłem witamin znajdujących się w pyłku i siarze pszczelej są wit. A, E, D, K, C, PP, witaminy z grupy B, składniki mineralne, w tym potas, fosfor i wapń. Jest również bogaty w łatwo przyswajalne aminokwasy, białka, dzięki czemu stanowi doskonałe uzupełnienie diety osób niedożywionych. Ma właściwości wzmacniające odporność, wspomaga trawienie, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne oraz poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Zaleca się przyjmowanie pyłku trzy razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem, zmieszanego z miodem, mlekiem, serem, wodą lub sokiem owocowym. Ponieważ pyłek kwiatowy jest łatwiej przyswajalny, należy go dobrze przeżuć. Dorośli powinni spożywać od 10-20 gramów do 2-3 łyżeczek pyłku dziennie. Przez okres 1-3 miesięcy kuracje pyłkiem pszczelim należy przeprowadzać raz lub dwa razy w roku. Owsiki należy przyjmować w zalecanej dawce 5-10 gramów dziennie (1-1/4 łyżeczki) i leczyć przez okres 1 miesiąca.
Sprawdź korzyści i skutki uboczne pierzgi pszczelej na stronie http://sklepmiodek.pl/pierzga-pszczela-baza-wiedzy/korzysci-i-skutki-uboczne-zwiazane-z-pylkiem-pszczol/blbe_flkf
Mleczko pszczele
Mleczko pszczele jest wydzieliną podawaną larwom pszczół w ciągu pierwszych trzech dni ich życia. Ma działanie wzmacniające i antybakteryjne, dostarcza witamin (A-C, D, E K, witamin z grupy B i minerałów), obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i wspomaga układ nerwowy.
Najlepszym sposobem na spożywanie mleczka pszczelego jest jego oryginalna postać:
- Wymieszaj miód z mleczkiem pszczelim w proporcji 2 g do 100 g. Miód – 1 łyżeczka miodu dwa razy dziennie, godzinę przed posiłkiem.
- Czyste mleczko pszczele – umieść 150 mg mleczka pszczelego pod językiem i poczekaj, aż się rozpuści.
- Kuracja powinna trwać około jednego miesiąca i może być powtarzana raz lub dwa razy w roku.