Trzy produkty, które poprawią odporność organizmu

8 kwietnia 2020
74
Views

Sezon wzmożonej aktywności chorobotwórczych mikrobów to czas, kiedy szczególnie powinieneś zatroszczyć się o układ immunologiczny. Silny organizm łatwo poradzi sobie z infekcją. Nawet jeśli przeziębienie lub grypa zdołają się rozwinąć, ich przebieg będzie krótszy i łagodniejszy. W jaki sposób możesz wspomóc swoją odporność? Z pewnością pomocne będą trzy łatwo dostępne produkty – czosnek, miód i kiszona kapusta. Ich regularne spożywanie wesprze Cię w walce z sezonowymi infekcjami.

Antybiotyczne właściwości czosnku

Nie wszyscy lubią czosnek ze względu na jego charakterystyczny smak i aromat. Warto jednak przekonać się do niego, gdyż jest niezastąpionym pogromcą bakterii chorobotwórczych. Nie bez powodu ta roślina uważana jest za naturalny antybiotyk. Dzięki zawartej w niepozornych ząbkach allicynie czosnek niszczy drobnoustroje chorobotwórcze. W ząbkach czosnku znajdziesz również związki chemiczne wspierające reakcje odpornościowe organizmu oraz witaminy i substancje mineralne. Właściwości antybiotyczne to jeden z wielu powodów dla których warto polubić czosnek. Jego spożywanie pozwala obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszyć stężenie cholesterolu i trójglicerydów czy opóźnić procesy starzenia w komórkach.

Bogactwo ukryte w miodzie

Produkt pszczelej pracy jest nie tylko uwielbianym przez wiele osób słodkim przysmakiem, lecz również cennym naturalnym produktem wspierającym układ odpornościowy. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, witaminy C, minerałów, enzymów i kwasów organicznych miód stymuluje organizm do walki z infekcjami. Składniki obecne w miodzie wykazują działanie podobne do antybiotyków i efektywnie zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze. Warto wiedzieć, że w czasie rozpuszczania miodu w wodzie wytwarza się nadtlenek wodoru, który posiada właściwości antyseptyczne.

Bogata w witaminę C kapusta kiszona pomoże Ci zwalczyć choroby przeziębieniowe. Wzmacnia układ odpornościowy nie tylko poprzez zawartość istotnego dla jego prawidłowej pracy kwasu askorbinowego, lecz również poprzez wspieranie rozwoju pożytecznej mikroflory bakteryjnej w jelitach. Dobra kondycja bakterii jelitowych przekłada się na sprawną reakcję układu immunologicznego człowieka podczas kontaktu z patogenem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *